Balâ ismi nereden gelir?
Balâ ismi ilçeye Bozulus ismine atıfla verilmiştir. Bala bölgesine özgü olan Türkmen Bozulu aşiretinin nüfusu 1690’ların sonlarında diğer birçok kasabadan daha fazlaydı.
Eski Türklerde Balâ ne demek?
Bala kelimesinin anlamı “oğul”dur. Oğul, yavru demektir.
Balâ soyu nereden gelir?
Kafkasya bölgesinden Anadolu’ya göç eden Türkler, Anadolu’nun yaylalarını kendilerine yurt edindiler. Kafkas göçmenlerinden oluşan bir grup, günümüzde Bala olarak bilinen bölgeye gelerek Kartal Dağları’na yerleştiler ve bu yerleşim yerine Kartaltepe adını verdiler.
Balalılar kimdir?
1690 yılında Celali ayaklanmaları nedeniyle Erzurum-Horasan Dağları’nda yaylak ve kışlaklarda göçebe Yörük hayatı yaşayan Bala halkının ataları, adı geçen bölgeleri terk ederek bugünkü Bala ilçesi sınırlarına gelen Bala halkının atalarıdır.
Balâ Kürtleri nereden gelmiştir?
18. yüzyılın başlarında Orta Anadolu’ya sürgün edilen Kürtler, özellikle Şanlıurfa’nın Suruç yöresinden, Erzurum, Erzincan, Kars, Yozgat, Amasya, Ağrı ve Elazığ yöresinden, o yıllarda boş olan Balâ’nın Kesikköprü Barajı çevresine yerleştirildiler.
Balâ ismi hangi dilde?
Hint (Gujarat ve Mumbai): Muhtemelen Farsça Bālā ‘yüce, yüce olan’ kelimesinden gelen bir Parsi ismi.
Bala Türkçe mi?
Farsça bālā veya vālā بالا “yüksek, yukarıda” kelimesinden alıntıdır. Bu kelime, “en yüksek” kelimesiyle eşten köken alır. Bu kelime, aynı anlamına gelen Eski Farsça bardishta- kelimesinden türemiştir.
Bala farsça ne demek?
Farsça kelime “yüksek, yukarı, yukarı” anlamına gelir.
Osmanlıda bala ne demek?
Osmanlı İmparatorluğu’nda yüksek bir resmi rütbe anlamına gelen Bala, Osmanlı Türkçesi’nde “Bâlâ” olarak yazılır. Doğum tarihi tam olarak bilinmeyen Rabia Bala Hatun, 13. yüzyılda yaşamıştır. Osman Gazi’nin ikinci eşi, Şeyh Edebali’nin kızı ve Alaaddin Paşa’nın annesidir.
Balâ’nın neyi meşhur?
Küre ve Beynam dağlarının yamaçlarında ormanlık alanlar görülür. Beynam ormanları ve Kesikköprü Barajı hem Ankara hem de Balâ ilçesinde önemli rekreasyon alanlarıdır.
Balâ nerenin?
Ankara Büyükşehir Belediyesini oluşturan bu ilçeler: Akyurt, Altındağ, Ayaş, Balâ, Beypazarı, Çamlıdere, Çankaya, Çubuk, Elmadağ, Etimesgut, Evren, Gölbaşı, Güdül, Haymana, Kahramankazan, Kalecik, Keçiören, Kızılcahamam, Mamak, Nallıhan, Polatlı , Pursaklar, Sincan, Şereflikoçhisar ve Yenimahalle’dir.
Balâ’nın rakımı kaçtır?
1.
Balâ ismi nereden gelir?
Şehir o yıllarda Osmanlı Devleti’nin başında bulunan Abdülhamid Han’a ithaf edilmiş ve ismi Hamidiye olarak değiştirilmiştir. Daha sonra çevreden gelen göçmenler nedeniyle nüfusu artan Hamidiye semti Bala ismini almıştır.
Türklerde Balâ ne demek?
Azerbaycan Türkçemizde “çocuk, yavru”, “Balama kurbanlık inekler; Balam nə vaxt iməklər”, “Allah balını korusun”, “Balının yarısı” vb. anlamlarını ifade eden “bala” kelimesi sıklıkla kullanılmaktadır. Ayrıca lehçe edebiyatımızın örnekleri olan şiirlerimizde ve atasözlerimizde de sıkça yer almaktadır.
Balâ’nın mezarı nerede?
Bala Hatun TürbesiRâbi’a Bâlâ Hâtun / Mezarlığı
Ballı isminin anlamı nedir?
Ballı isminin anlamı: Tatlı, güzel, tatlı dilli.
Balâ Türkçe mi?
Farsça bālā veya vālā بالا “yüksek, yukarıda” kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir. Bu kelime Orta Farsça bālişt, “en yüksek” kelimesiyle ilişkilidir. Bu kelime aynı anlama gelen Eski Farsça bardishta- kelimesinden türemiştir.
Osmanlıda Balâ ne demek?
Osmanlı İmparatorluğu’nda yüksek bir resmi rütbe anlamına gelen Bala, Osmanlı Türkçesi’nde “Bâlâ” olarak yazılır. Doğum tarihi tam olarak bilinmeyen Rabia Bala Hatun, 13. yüzyılda yaşamıştır. Osman Gazi’nin ikinci eşi, Şeyh Edebali’nin kızı ve Alaaddin Paşa’nın annesidir.
Balâ farsça ne demek?
Farsça kelime “yüksek, yukarı, yukarı” anlamına gelir.