Devrim arabasını yapan mühendisler kimlerdir?
Gövde grubuMaks. Ing. Celal Taner, Müh. Faruk Akyol, Müh. Samim Özgür.Müh. Salih Kaya Sağın.Müh. Hamdi Tahıllıoğlu.Müh. Ferdi Mertcan Keskin.
Devrim otomobilinin tasarımcısı kimdir?
Güngen, Devrim otomobilinin dört prototipini yapan 24 mühendis arasındaydı. 15 Mart 2024’te 99 yaşında hayatını kaybeden mezun mühendis Gündüz Sait Güngen, 1961 yılında üretilen Devrim otomobilinin amblemini ve “Devrim” yazısını son anda tasarlayıp araca iliştirdi.
Devrim otomobilinin motorunu kim yaptı?
Ancak motorun üretilebilmesi için Willy’s Jeep, Warswa, Chevrolet, Ford Consul, Fiat 1400 ve 1100 motorları incelendikten sonra Warswa motoru örnek alınmış, supap gövdesi ve 4 silindirli motorun kapağı Sivas Demiryolu Fabrikası’nda dökülerek Ankara Demiryolu Fabrikası’nda işlenmiştir.
Devrim otomobili hangi başbakan zamanında yapıldı?
Türkiye’de tasarlanıp üretilen ilk otomobil olan Devrim otomobili, dönemin Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel’in talimatıyla 1961 yılında Eskişehir Demiryolu Fabrikası’nda 129 günde üretildi.
Anadol araba fabrikasını kim kapattı?
Anadol markasıyla üretim, Otosan ile Ford Motor Company arasında yapılan yeni üretim anlaşmaları nedeniyle 1984 yılında sona erdirildi.
Türkiye’de ilk otomobili kim yaptı?
Türkiye’nin yerli otomobili “Devrim”, 1961 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel’in talimatıyla Devlet Demiryolları ve Limanlar İşletmesi (DDY) tarafından Eskişehir Demiryolu Fabrikası’nda 129 günde üretildi.
Togg tasarımı kime ait?
Şirketin CEO’su Gürcan Karakaş, tasarımı 2019’da tamamlanacak aracın 2022’de satışa sunulacağını duyurdu. Togg Yerli Otomobil’in SUV ve sedan modelleri 27 Aralık 2019’da düzenlenen bir basın toplantısıyla tanıtıldı. Togg’un gövde tasarım çalışmaları İtalyan tasarım firması Pininfarina ile ortak yapıldı.
Togg yüzde kaç yerli?
Aracın ilk modelde yüzde 51 yerli parça ile üretilmesi, ikinci ve üçüncü modellerde ise yerli parça oranının yüzde 68,8’e çıkarılması hedefleniyor. Bursa Gemlik’teki TOGG fabrikasının açılışı, Cumhuriyetin 99. yılı olan 29 Ekim 2022’de gerçekleşti.
Devrim arabası Gündüz Bey kimdir?
Uzun yıllar Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nda (TCDD) çalışan, TCDD’nin tasarım daire başkanlığını yürüten ve Devrim otomobillerinin gövde üretim ekibinde yer alan üniversite mezunu mimar-mühendis Gündüz Sait Güngen, 99 yaşında hayata veda etti.
Devrim arabası yüzde yüz yerli mi?
Motor gibi diğer bazı parçalar ise Sivas ve Ankara’daki TCDD fabrikalarında üretildi. Ekim ayında denemeler nihayet sonuç vermeye başladı. Ekim ortasına doğru ilk vagonlar neredeyse hazırdı. Ayrıca birkaç parça dışında hepsi yerli üretimdi.
Togg açılımı nedir?
TOGG ne anlama geliyor? TOGG, “Türk Otomobil Girişim Grubu” kelimelerinin baş harflerinin birleştirilmesiyle oluşturulmuş bir markadır. 2018 yılında duyurulan TOGG projesinin üreticileri arasında Türkiye’nin en köklü kurumları ve şirketleri yer almaktadır.
Devrim otomobili şu an nerede?
Mühendislerimizin emekleriyle üretilen ve 129 günde büyük bir başarı hikayesine imza atan ilk yerli otomobil Devrim, hiçbir zaman seri üretime geçemedi ve üretilen dört prototipten üçü, on motoruyla birlikte hurdaya çıkarıldı. O zamandan bugüne kadar ayakta kalan tek Devrim otomobili, Eskişehir’deki TÜLOMSAŞ’ta sergileniyor.
Devrim arabasının mühendisi kimdir?
Türkiye’nin ilk yerli otomobili olan ve ilk testlerini 29 Ekim 1961’de Cumhuriyet Bayramı töreninde Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel’in yaptığı “Devrim”in üretim ekibinde yer alan üniversite mezunu mimar ve mühendis Gündüz Sait Güngen, 99 yaşında hayata veda etti.
Devrim arabası kaç günde yapıldı?
23 kişilik bir ekip, 1961 yılında Cumhuriyet tarihinin ilk yerli otomobili olarak tarihe geçen Devrim otomobillerinin ilk prototipini üretmeye başladı. Eskişehir Demiryolu Fabrikası’nın mühendislik ekibi, Türkiye’nin ilk yerli otomobilini 129 günde ve dört farklı prototiple üretmeyi başardı.
Gündüz Sait Güngen kimdir?
Gündüz Sait Güngen, Türk mühendis ve otomobil tasarımcısı olarak bilinmektedir. Türkiye’nin ilk yerli otomobili Devrim’in tasarımında yer almış ve bu alanda büyük başarılara imza atmıştır. 99 yaşında hayata veda eden Güngen, Türk otomobil sektörüne yaptığı katkılarla anılmaya devam edecektir.
Devrim arabası Gündüz Bey kimdir?
Uzun yıllar Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nda (TCDD) çalışan, TCDD’nin tasarım daire başkanlığını yürüten ve Devrim otomobillerinin gövde üretim ekibinde yer alan üniversite mezunu mimar-mühendis Gündüz Sait Güngen, 99 yaşında hayata veda etti.
Siyah Devrim arabasına ne oldu?
58 YIL UZAKTA KALMIŞ SİYAH ARAÇ Üçüncü araç, 29 Ekim törenlerinin ardından getirildiği müzenin cam vitrininde sergilendi. 29 Ekim törenleri sırasında yakıtı bittiği için sokakta kalan siyah Devrim otomobili, bugüne kadar yapılan tüm çalışma ve aramalara rağmen bulunamadı.
Devrim arabası neyi anlatıyor?
Hikaye, bu aracı üretme görevini üstlenen 23 mühendisin hikayesini ve bu üretim macerasında zaman, yoksulluk, siyaset ve karşılaştıkları sayısız engel ile mücadelelerini, kariyerlerini ve aile hayatlarını riske atarak anlatıyor. Aslında bu bir inanç ve azim hikayesi.
Devrim arabasına kim bindi?
Kutlama günü, Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel tören için benzin doldurulmadan önce siyah araca bindi. Yaklaşık yüz metre gittikten sonra araç durdu. Sonra Cumhurbaşkanı siyah arabadan indi, krem rengi arabanın (önceden benzin doldurulmuştu) arkasına bindi ve Anıtkabir’e doğru sürdü.